Zapečený lilek

Taky doma máte jen masožravce, kterému nelze na talíř strčit ani kousek zeleniny? Mě se to přece jen občas povede, třeba zrovna včera jsem k večeři dělala zapečený lilek a můj drahý muž si přidal - dvakrát! Tak se s vámi podělím o recept:

2-3 lilky
1 kg konzerva celých rajčat
cibule
stroužek česneku
lžička tymiánu
olej
125 ml smetany
100 g ementálu

Lilky nakrájím na kolečka, posolím a nechám 20 minut ležet. Pak otřu kuchyňskou utěrkou a po obou stranách opeču na oleji. Lilky pak na chvíli odložím stranou.

Teď zapínám troubu na cca 180°C.

Na zbytku oleje z lilků osmahnu cibulku s česnekem a tymiánem. Přidám rajčata a za občasného zamíchání nechávám asi 10 minut redukovat. (Nemohla jsen se tomu slovu vyhnout :D) Kdo chce může si tuto omáčku osolit a opepřit. My nesolíme ani nepepříme.

Při redukování rajčat si smíchám jemně nastrouhaný ementál a smetanu.

Kus rajčatové omáčky odeberu, asi třetinu, na zbytek vysázím lilky. Zaliji odebraným zbytkem omáčky a navrch dám smetanu se sýrem. To celé pak strčím na cca 30 minut do trouby. Prostě dokud se na vrchu nevytvoří kůrčička.

Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Prokouslý jazyk

Trénujeme...

Naposledy