La Tarte Tatin

Už jste o tom slyšeli, že?
Někde to viděli napsané, zaslechli ve filmu...
Prý je to jednoduché...
A zkusili jste ho upéct? Ne?! Vždyť je to vážně jednoduché!

Potřebujete:
50 g másla
50 g cukru
1/2 lžičky mleté skořice
7 jablek - oloupaných, rozčtvrcených a odvšivených (tzn. bez jadérek)
pozn. jablka lze nahradit jakýmkoliv jiným ovocem - hrušky, banány, angrešt, meruňky atp. - jen doporučuji ke zvolenému ovoci zvolit i jiné koření místo skořice třeba vanilku ;) 
a nakonec balení listového těsta (používám babické, pracuje se mi s ním nejlépe)

Všechno dělám v jednom hrnci a podle mojí babičky, pokud příprava trvá déle jak 20 minut je to obtížné, takže tenhle můj recept je vážně jednoduchý.

Do hrnce si dáte máslo, cukr a skořici a počkáte, dokud tato směs nezačne zlátnout. Pro ty co se bojí, aby jim pak karamel příliš neztvrdnul, což se někomu děje, tak nechte cukr rozpustit a nechte spojit v takovou mazlavou hmotu, na barvu nekoukejte. Nejhorší, co se může stát, je že bude světlejší.


(Já někdy v tuhle chvíli zapínám troubu na 220°C, chvíli mi trvá než se rozehřeje.) Pak přidáte jablíčka a za občasného zamíchání vaříte asi deset minut - popřípadě, dokud jablíčka nejsou měkká.


Těsto si při vaření jablíček rozválíte do placky, která je přibližně stejně velká jako hrnec ve kterém děláte jablka. Propícháte ho vidličkou.


Těsto položíte na již připravená jablka, trochu ty jablka těstem podkasejte a takhle připravené strčte do předem vyhřáté trouby.


Pečeme, dokud těsto nevyběhne a nezezlátne.


Necháte chvíli odpočinout - asi pět minutek. Převrátíte na talíř a voilá jablečná La Tarte Tatine je hotová. Gratuluji!

Výtečná je jak teplá, tak studená (prý - u nás nikdy tak dlouho nevydržela). A někteří fajnšmekři k studené verzi dávají šlehačku a vanilkovou zmrzlinu... Možná ho jednou upeču na tajňačku, abych to vyzkoušela. (Dopředu musím říct, že se to určitě nepovede, protože vůně jablek v karamelu je po upečení všudepřítomná!)

Vyzkoušíte?
Můžete tím ohromit tchýni nebo všetečnou návštěvu, když jim nabídnete pravý francouzský dort :D

Komentáře

  1. Ahoj, Tarte Tatin je uz delsi dobu nas nejoblibenejsi a taky nejjednodussi kolac, teda pokud pouzivam zjednodussenou formu s listovym testem. Akorat, ze ho vzdycky s manzelem hned zblajzneme :) Vim, ze spravne by mel byt tmavy, tj. udelat z cukru karamel, ale mam ho taky radsi takhle, svetlejsi....Mnam, a uz mam zase chut:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jablečná sezóna, asi nám ho taky zítra udělám :D

      Vymazat
  2. Ach jo. Dopeču, převrátím, celý "dort" se rozteče po lince, těsto, které se ještě před chvílí tvářilo upečeně, je rozmáčené do blevajzovita... nemá talent, nemá! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadá mě, že máš moc šťavnatá jablka. Nechala bych ty jablka trochu déle škvařit s karamelem. Taky se mi někdy stane, že té šťávy je tam prostě moc.
      Opakování dělá mistra ;)

      Vymazat

Okomentovat

Velice si vážím Vašeho názoru a jsem ráda, že jste mi tu zanechali komentář.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tajemné F.

Těhotenství a realita

Fialová